Dukinovi nasveti: Jesenska zasaditev smetarnikov

Dukin smetarniki

Jesen je idealen čas za sajenje nekaterih vrst rastlin, saj so tla še vedno prijetno topla, kar omogoča rastlinam, da se dobro ukoreninijo pred prihodom zime. To je tudi pravi trenutek, da načrtujemo spomladanske zasaditve, saj je nekatere čebulice potrebno posaditi že v zgodnji jeseni. Poglejmo si nekaj rastlinskih vrst, ki bodo v jeseni krasile vaše smetarnike.

Pisana jesenska zasaditev

Če želimo, da naše smetarnike tudi v jeseni krasi živahna vegetacija, je pomembno izbrati rastline, ki bodo uspevale v tem času.

Okrasne trave

Med najodpornejšimi rastlinskimi vrstami, ki jih lahko posadimo jeseni, so okrasne trave. Te trpežne trajnice bodo s svojo odpornostjo na mraz obogatile gredico skozi vso zimo in še naprej v pomlad. Vendar previdno! Čeprav je večina priljubljenih okrasnih trav odpornih na mraz, je vedno dobro preveriti, ali je vaša izbrana vrsta odporna tudi proti zmrzali. Za smetarnike priporočamo nižje vrste trav, kot so modra bilnica, japonski šaš ali medvedja bilnica.

Vir fotografije: Adobe Stock

Jesenska vresa

Druga odlična izbira za jesensko zasaditev je jesenska vresa, trdoživa grmovnica, ki brez težav prenaša nizke temperature. Vresa uspeva na revnih tleh in obožuje sončne lege, kar jo naredi idealno za smetarnike, ki so izpostavljeni soncu. Vreso sadimo do začetka novembra, ko so tla še dovolj topla. V pisanih barvah nas bo razveseljevala od začetka poletja do pozne jeseni, odvisno od sorte.

Mačehe

Ne moremo mimo mačeh, ki so sinonim jesenskega cvetja. Najdemo jih povsod, po parkih, balkonih in navsezadnje na grobovih. Te nezahtevne rastline, odporne na zmrzal, so na voljo v skoraj vseh barvah, kar pomeni, da bodo zagotovo poživile vaš smetarnik. Pri sajenju mačeh bodite pozorni, da jih posadite v rahlo, zračno zemljo in na senčno mesto.

Vir fotografije: Unsplash

Homulice

Za še več barvitosti lahko posežete po homulicah, nezahtevnih trajnicah, ki cvetijo v jeseni. Te rastline lahko sadimo tako spomladi kot jeseni na sončna mesta z dobro drenažo, kot so skalnjaki ali smetarniki.

Pripravljeni na pomlad

Jesen je tudi popoln čas za sajenje čebulic, ki bodo zacvetele spomladi. Svoji jesenski zasaditvi lahko dodate čebulice narcis in tulipanov, ki se bodo v toplih jesenskih tleh dobro ukoreninile. Pri sajenju pazite, da čebulice posadite na globino, ki je dvakrat ali trikrat večja od njihove debeline.

Vir fotografije: Adobe Stock

Ne pozabite, tudi če se temperature spustijo, rastline še vedno potrebujejo redno zalivanje, dokler se ne ukoreninijo. Smetarniki imajo urejeno odvodnjavanje, zato je dobra drenaža že zagotovljena.

Upamo, da vas je naš članek navdihnil za jesensko zasaditev smetarnikov. Z veseljem bomo prejeli fotografije vaših jesenskih kreacij na e-pošto: info@dukin.eu.